Skip to main content

Opening expositie Bandkeramiekers "Begraven met respect"

In het Historiehuis van de Maasvallei kunt u een jaar lang een bijzondere expositie over de Bandkeramiekers bezoeken. De expositie met unieke vondsten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is ingericht door Ivo van Wijk, mede-auteur van een nieuw boek over de Bandkeramische cultuur.

Boekpresentatie
Het boek werd op 24 juni 2022 in een drukbezocht Maaslandcentrum uitgereikt aan wethouder Van Mulken van Stein en de dochter van wijlen professor Modderman, de man waardoor Elsloo op de archeologische kaart werd gezet. Volgens een van de sprekers, Dr. Jos Bazelmans, Hoofd Archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, behoort de Elslose nederzetting van de Bandkeramiekers tot de top-25 van archeologische vondsten in Nederland. Voorafgaand werd de archeologische geschiedenis van professor Modderman (en diens voorlopers en opvolgers) in Elsloo samengevat en werden de belangrijkste conclusies uit hun nieuwe boek toegelicht door Ivo van Wijk en Luc Amkreutz.

  • Laatste update op .

Perspublicaties vanaf 2012 tot vandaag

  • Afbeeldingen | Bron: De Limburger, Historiehuis van de Maasvallei e.a. ©

Perspublicaties

Hieronder een overzicht van perspublicaties door de jaren heen over het Historiehuis van de Maasvallei (en rechtsvoorgangers Streekmuseum Elsloo en Streekmuseum Schippersbeurs)
Publicaties in De Limburger zijn vaak alleen beschikbaar voor abonnees. Klik op het artikel van uw keuze om verder te lezen. 

Lees meer …Perspublicaties vanaf 2012 tot vandaag

  • Laatste update op .

In gesprek met Hugo Luijten over Streekmuseum Elsloo

In de reeks musea in en rond Stein, schenkt de Lokale Omroep Stein ditmaal aandacht aan het Streekmuseum Elsloo.
Verslaggever Piet Houben en cameraman Peter Eijkenboom bezoeken het museum en gaan in gesprek met voorzitter Hugo Luijten. 

  • Laatste update op .

Kijkje in plaatselijke musea

Lokale Omroep Stein in gesprek met voorzitter Hugo Luyten van het Streekmuseum Elsloo; over bestuur en medewerkers, over de nieuwbouw en de betekenis van Harie Rouvroye voor het Streekmuseum. 

  • Laatste update op .

Tijd voor toen

1920 elsloo autoreis limburg

Uit het L1 Tijd voor toen archief: Elsloo, de parel aan de Maas

Elsloo, de parel aan de Maas. Een oud schippersstadje met een verleden waarin het water vaak de hoofdrol speelde. Overstromingen, een rivier die van richting veranderd waardoor een deel van het dorp aan de 'verkeerde kant' van het water kwam te liggen. 
Het Julianakanaal slokte zelfs een stuk van het historische centrum op. Toch bleef het oude Elsloo een uniek stadje, zoals beelden uit de jaren dertig, zestig en zeventig laten zien.

De toenmalige voorzitter van het Streekmuseum, wijlen Mr Harie Dobbelstein, wordt geinterviewd.

Klik hier voor de reportage >

 

  • Laatste update op .